Λίγα λόγια

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Πρωτεύουσα του νέου Δήμου είναι η πόλη του Γυθείου

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης είναι Δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε το 2011 από τη συνένωση των προϋφισταμένων Δήμων Γυθείου, Σμύνους, Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης. Πρωτεύουσα του νέου Καλλικρατικού Δήμου είναι η πόλη του Γυθείου ενώ ιστορική πρωτεύουσα είναι η Αρεόπολη.

Το Γύθειο είναι ουσιαστικά το λιμάνι της Λακωνίας εδώ και αιώνες. Το όνομά του σημαίνει, κατά μία άποψη, «γη των θεών» και η πόλη, ως τόπος καταφυγίου και οικισμός μετράει την ύπαρξή του από την προϊστορική εποχή. Οι πρώτοι του κάτοικοι είχαν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τους Φοίνικες, που προμηθεύονταν από εδώ τα κοχύλια της πορφύρας, με εμπορικό τους σταθμό το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι.

Η Κρανάη κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή και ήταν σημαντική τοποθεσία κατά την Μυκηναϊκή περίοδο. Στους νεότερους χρόνους από το μυρωδικό φυτό μάραθος – που βλάστανε στο νησί – ονομάστηκε Μαραθονήσι και αυτή την ονομασία έφερε το Γύθειο, ιδιαίτερα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους και το ΄21. Πρώτοι οικιστές του Μαραθονησίου, ήταν η ξακουστή οικογένεια των Γρηγοράκηδων.

Το νησί Κρανάη ή Μαραθονήσι, συνδέεται με λιμενοβραχίονα με την πόλη του Γυθείου, Σύμφωνα με την παράδοση, πέρασαν τη νύχτα τους ο Πάρης και η ωραία Ελένη του Μενελάου, πριν φύγουν για την Τροία και επειδή εκεί ξέχασε ο Πάρης φεύγοντας το κράνος του, ονομάστηκε «Κρανάη». Οι ιστορικοί βέβαια αποδίδουν την ονομασία του στην αρχαία φράση «κραναού τόπος», δηλαδή άγονος και έρημος τόπος. Πάνω στο νησάκι βλέπει κανείς, επίσης, το παρεκκλήσι των Αγίου Πέτρου και Παύλου, τον παραδοσιακό Πύργο Τζαννετάκη, που στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης και ένα ακόμη επιβλητικό κτίσμα του Γυθείου, τον οκταγωνικό φάρο, που υψώνεται μέχρι τα 22 μέτρα και είναι κτισμένος το 1873, με ταινάριο μάρμαρο.

Στην ιστορική έδρα του Δήμου την Αρεόπολη έλαβε χώρα η έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων, όπου και γιορτάζεται κάθε χρόνο η ιστορική επέτειος στις 17 Μαρτίου  με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Στο Δήμο μας ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, να θαυμάσει σπουδαία μνημεία και να γνωρίσει την πατροπαράδοτη φιλοξενία. Προσφέρεται για εκδρομές ή διακοπές, συνδυάζοντας μια σειρά φυσιολατρικών και αρχαιολογικών διαδρομών που στο σύνολό τους, συγκροτούν ένα σπουδαίο «χάρτη» εμπειριών.

Περισσότερες  πληροφορίες θα βρείτε :

στο site του Δήμου Ανατολικής Μάνης   https://www.anatolikimani.gov.gr/  και

στο site του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης    https://www.kpmanis.gr/